Топ-100
Back

ⓘ Elsie Johansson föddes som femte barnet till en statare i Vendel. Fadern blev senare skogshuggare och byggnadsarbetare. Familjen bodde fattigt i en stuga som få ..




Elsie Johansson
                                     

ⓘ Elsie Johansson

Elsie Johansson föddes som femte barnet till en statare i Vendel. Fadern blev senare skogshuggare och byggnadsarbetare. Familjen bodde fattigt i en stuga som fått stå modell för flera liknande bostäder i hennes romaner. Tack vare en lärarinnas övertalning fick hon börja på realskolan i Uppsala, där hon tog examen 1948. Efter realexamen började hon arbeta vid Posten. Hon gifte sig vid 18 års ålder och fick barn vid 19.

Hon var anställd vid Posten i 30 år, innan hon vid 48 års ålder debuterade som poet med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon. 1984 debuterade hon som romanförfattare med Kvinnan som mötte en hund. Förutom dikter och romaner för vuxna har Elsie Johansson skrivit för barn och ungdom.

Sitt stora genombrott fick hon med trilogin Berättelsen om Nancy Glasfåglarna, Mosippan och Nancy, för vilken hon blev flerfaldigt prisbelönad, bland annat med Aniarapriset. Hon har också fått utmärkelsen Litteris et Artibus.

                                     

1. Bibliografi

  • 1987 – Gå i mitt gräs diktsamling
  • 1998 – Mosippan roman
  • 1995 – Guldmannen roman
  • 2001 – Nancy roman
  • 2016 - Riktiga Elsie självbiografi
  • 1985 – Det bruna kuvertet roman
  • 1996 – Glasfåglarna roman
  • 2011 – Då nu är jag diktsamling
  • 2003 – Berättelsen om Nancy samlingsvolym med Glasfåglarna, Mosippan och Nancy romansvit
  • 1998 – Dikter 1979–1989 diktsamling
  • 1979 – Brorsan hade en vevgrammofon diktsamling
  • 1989 – Tigerfrukost diktsamling
  • 1995 – Lindansaren ungdomsbok
  • 2008 – Sin ensamma kropp roman
  • 2014 – Sagas bok – en trovärdig historia roman
  • 1987 – Mormorsmysteriet barn/ungdomsbok
  • 1992 – Ordens makt och maktens ord studie av det offentliga språket
  • 1989 – Vardagstankar
  • 1984 – Kvinnan som mötte en hund roman
  • 1991 – Kattbreven barnbok
  • 1981 – Potatisballader diktsamling
  • 2004 – Näckrosträdet roman
  • 1990 – Oss skrämmer dom inte
                                     

2. Priser och utmärkelser

  • 2001 – Stig Dagermanpriset
  • 2002 – Aniarapriset
  • 2006 – ABF:s litteraturpris
  • 2010 – Stina Aronsons pris
  • 1997 – Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris
  • 1998 – BMF-plaketten för Mosippan
  • 1999 – Moa-priset
  • 2002 – Litteris et Artibusmedaljen
  • 2015 – Signe Ekblad-Eldhs pris
  • 2009 – Sveriges Radios Romanpris för Sin ensamma kropp
  • 2001 – Siripriset
  • 2004 – Årets väckarklocka
  • 2002 – Hedenvind-plaketten
  • 2001 – Årets författare SKTF
  • 1996 – Lundequistska bokhandelns litteraturpris
  • 1980 – Landsbygdens författarstipendium
  • 2019 – Bureus-priset Kungl.Gustav Adolfs Akademien
  • 1984 – Thunmanfondens stipendium
  • 2008 – Jan Fridegårdspriset
                                     

3. Referenser

Källor

  • Anna Panic, "Elsie Johansson gästade Årsta", TerminalFACKTUELLT 2/2005
  • Elsie Johansson, författarpresentation på Bonniers webbplats, sidan läst 29 september 2008